OVER ONS
In 2018 zijn we met acht personen Let’s Talk About Tech gestart. Na het eerste jaar is hieruit een vaste kern ontstaan: Anne Bressers, Anouk de Bont, Martine Vriens, Nanny van Hese en Vera Verhagen. Ons vaste team krijgt regelmatig versterking van andere professionals en werkt samen met andere organisaties die de grondhouding hebben dat de digitalisering ten dienste moet zijn van de samenleving.
Onze achtergronden zijn zeer divers: van juridisch, project- en organisatieadvies, (klinische) psychologie, systeemtherapie tot vormgeving en onderwijs- en managementervaring. Vanuit onze verschillende invalshoeken hebben wij elkaar gevonden doordat we allen rechtstreeks klachten zijn gaan ervaren van draadloze technologie en de kennis, processen en de stand van de wetenschap over elektromagnetische velden en gezondheid grondig zijn gaan onderzoeken.
Zegeningen versus risico’s
Onze nieuwsgierigheid en zoektocht naar oplossingen heeft ons verontrustende en fascinerende informatie opgeleverd. Informatie waar je als burger recht op hebt en die je als politicus en beleidsmaker nodig hebt om goed onderbouwde verantwoorde keuzes te kunnen maken is amper beschikbaar via de geëigende kanalen (overheidsinstanties, nationale media). Zo blijft onder andere voor velen onbekend dat er wereldwijd talloze wetenschappers, epidemiologen, artsen, technici en goed geïnformeerde burgers zijn, die zich inspannen om de aandacht te vestigen op een reëler verhaal: onze huidige technieken zijn niet onbegrensd, overschrijden op dit moment al de gezondheidslimieten en hebben ecologisch schadelijke effecten.
Ook zijn er grote vraagtekens te plaatsen bij het energie- en grondstoffenverbruik, de privacy en de cybersecurity. Waarom wordt digitale bedrijvigheid gestimuleerd als deze niet klimaatneutraal is? Waarom lijken politici en ambtenaren zich vooral druk te maken over de vraag hoe de uitrol van steeds meer technologie (denk aan Internet of Things, 5G, smart cities, zelfrijdende auto’s, datacenters) kan worden gefaciliteerd in plaats van te toetsen in hoeverre deze zogenaamde ‘innovaties’ daadwerkelijk dienstbaar zijn aan onze maatschappij? Hoe kan het dat ongeteste technologie massaal in de markt gezet mag worden en dat er amper debat is over de zegeningen en de risico’s van technologie?
Leefbaarheid en keuzevrijheid
Wij laten zien hoeveel impact digitalisering heeft en gaan het gesprek aan over de leefbaarheid en keuzevrijheid. Wij zetten ons in vóór veilige, humane en duurzame technologie voor mens en milieu op basis van feiten. We hebben hiertoe een manifest geschreven dat we tijdens het evenement op 8 september 2018 hebben uitgereikt aan Mary-Ann Schreurs, voormalig wethouder van Innovatie en Design, Cultuur en Duurzaamheid in Eindhoven.
Tijdens dit evenement werden beelden getoond van twee recente internationale bioscoopdocumentaires over de impact van straling: Ubiquity (2018) van Bregtje van der Haak (bekend van o.a. Tegenlicht) en Generation Zapped (2017) van Sabine El Gemayel. Beide films laten een ander perspectief op digitalisering zien dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten.
Anouk is de Nederlandse hoofdpersoon in Ubiquity (2018). Tijdens de Nederlandse première in EYE Amsterdam werd ook de campagne Turn it off gelanceerd met als doel meer bewustwording rondom ons gebruik van internet te creëren. Je kan de televisieversie die op 18 oktober 2018 (55 minuten) bij de VPRO werd vertoond terugkijken. Ook kan je via vimeo de originele bioscoopversie (82 minuten) streamen.
Ons manifest geeft weer op welke wijze wij werken aan veilige, humane en duurzame technologie.
Op de pagina In de Media staan artikelen en items die over ons en onze (bijdragen aan) acties zijn gepubliceerd.