IN DE MEDIA
Op deze pagina staan artikelen en items die over ons en onze acties in de media verschenen zijn.
’Een huis in een stralingsarm gebied is voor ons niet te betalen’; Anouk de Bont uit Weesp gaat niet bij de pakken neerzitten na verloren rechtszaak tegen telecomzendmast vlakbij haar huis
Artikel: Gooi- en Eemlander, 18 mei 2021
Auteur: Tamar de Vries
WEESP
Anouk de Bont uit Weesp heeft de rechtszaak die zij bij de Raad van State aanspande tegen de plaatsing van de telecomzendmast aan de Leeuwenveldseweg in haar woonplaats verloren. De Bont stapte naar de Raad van State omdat zij naar eigen zeggen gezondheidsklachten heeft gekregen van de zendmast vlakbij haar woning.
Voor De Bont is de afwijzing van het hoger beroep geen reden om bij de pakken neer te zitten. ,,Ik ben teleurgesteld over deze uitspraak. Vooral omdat ik hoopte dat de rechter zich wat betreft de gezondheidsrisico’s zou baseren op het laatste rapport van de Gezondheidsraad, zoals onlangs de rechtbank Gelderland deed. Die oordeelde dat een zendmast voor mobiele communicatie zoals 4G en 5G niet zomaar mag worden geplaatst zonder te kijken naar bezwaren over gezondheidsrisico’s.”
Onder wetenschappers heerst grote verdeeldheid over de mogelijke effecten van straling van zendmasten op mensen die daar gevoelig voor zijn. Onderzoeken spreken elkaar tegen.
Voor De Bont staat het echter vast dat haar ernstige gezondheidsklachten verband houden met de elektromagnetische straling van de zendmast. Zij ontdekte dat in 2014, toen ze nog bij de brandweer werkte en ’allerlei rare klachten kreeg’, vertelt zij in haar persoonlijke relaas. Lees verder…
Weespse verzet zich met hand en tand tegen tijdelijke 5G-mast: ’Die straling gaat dwars door onze slaapkamers’
Artikel: Gooi- en Eemlander, 18 januari 2021
Auteur: Jan van Ommen
WEESP
Een inwoonster van Weesp heeft er weinig vertrouwen in dat een tijdelijke telecomzendmast, met 5G-zender, vlak bij haar woning nog eind dit jaar wordt weggehaald.
Weespse Anouk de Bont maakt zich grote zorgen over de effecten van de straling, van vooral de 5G-zender die telecombedrijf T-Mobile er een jaar geleden heeft ingehangen. ,,Ik ben er al ziek van geworden en ik wil niet dat mijn drie kinderen nog langer blootgesteld worden aan de straling uit de mast.’’
De Bont is naar de Raad van State gestapt in de hoop dat die de drie jaar geldige vergunning van tafel veegt. Daardoor zou telecomprovider T-Mobile gedwongen zijn de mast bij een tankstation aan de Leeuwenveldsweg af te breken en dichter bij de beoogde definitieve locatie op het Nijverheidsterrein neer te zetten.
Alleen waar die precies moet komen, op welk nieuw gebouw en wanneer dat precies gaat gebeuren wist de raadsman van T-Mobile ook niet. Die wees er op dat de vergunning eind dit jaar afloopt en dat de mast voor die tijd naar de nieuwbouw op het Nijverheidsterrein zal verhuizen.
De raadsman verwees bovendien naar eerdere uitspraken van de Raad van State en onderzoeken van de Gezondheidsraad, waarin staat dat telecommasten, met 3, 4 of 5G, niet of nauwelijks schade toebrengen aan de gezondheid van omwonenden. ,,Afgelopen september heeft de Gezondheidsraad dat nog in een onderzoeksrapport bevestigd’’, aldus de raadsman.
Slaapkamers
De Bont is het daar niet mee eens. Zij wees er op dat je het meest recente rapport van de Gezondheidsraad ook anders kan lezen en dat er nog veel onzeker is over de invloed van telecomstraling op mensen die er dichtbij wonen.
Volgens T-Mobile woont De Bont met haar gezin op 250 meter en op die afstand zou de stralingintensiteit zeer gering zijn. Dat zou blijken uit metingen. Volgens De Bont is er vlak bij haar woning gemeten toen de straalzender de andere kant op stond gericht. ,,Nu staat ie weer op onze woning gericht en gaat de straling dwars door onze slaapkamers.’’
Volgens De Bont moet er eerst flink meer onderzoek worden gedaan voordat telecombedrijven ‘overal en nergens’ masten mogen neerplanten. ,,Deze mast is immers illegaal neergezet en daarna heeft de gemeente pas een tijdelijke vergunning verleend. En nu is het nog maar de vraag of de mast snel verplaatst gaat worden want er wordt nog steeds niet gebouwd op het Nijverheidsterrein’’, aldus de raadsman van De Bont.
Uitspraak volgt.
Actiecomité strijdt tegen 5G-masten in Amersfoort: ‘Er is nog veel te veel onduidelijk’
Artikel: Algemeen Dagblad, 22 september 2020
Auteur: Artwin Kreekel
Amersfoort moet in opstand komen tegen de uitrol van het 5G-netwerk binnen de gemeentegrenzen. Er bestaan nog veel te veel twijfels over de gezondheidsrisico’s van de hypermoderne mobiele internettechnologie, vindt een snel in aanhang groeiend actiecomité. Lees verder…
Netherlands holds virtual auction of 5G network bandwidth
There is hope the move by the Dutch government will raise at least $1bn, but the plan has been fiercely opposed by rights groups.
TV: AL JAZEERA, 29 juni 2020
Verslaggever: Step Vaessen
The Netherlands is carrying out a virtual auction of bandwidth for 5G networks – the first of its kind.
There is hope the move by the Dutch government will raise at least $1bn.
But the plan has been fiercely opposed by rights groups.
Al Jazeera’s Step Vaessen explains.
Extra bewaking moet ‘betreurenswaardige en bizarre’ branden 5G-masten voorkomen
TV: EenVandaag, 29 mei 2020
Verslaggever: Rosalyn Saab
Een aantal zendmasten wordt de komende tijd extra beveiligd, liet minister Grapperhaus weten. De afgelopen week zijn er opnieuw twee masten in de fik gestoken, terwijl het juist nu cruciaal is dat de communicatie met hulpdiensten soepel verloopt.
………….
Martine Vriens is medeoprichter van Stop 5GNL. Zij noemt het uitrollen van het nieuwe netwerk in Nederland ‘onverantwoord’ en zegt dat de overheid de gezondheidsrisico’s van 5G niet serieus neemt. Toch staat ook zij niet achter de incidenten bij de zendmasten: “Wij keuren de brandstichtingen af. Het is puur vandalisme en helpt niet bij ons gesprek over 5G. Wij hebben er niks mee te maken.” De politie heeft inmiddels vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de zendmastbranden. De branden zijn volgens hen ‘zorgelijk en onacceptabel’ door de mogelijke impact van het uitvallen van zendmasten.
Is 5G schadelijk? Gezondheidsrisico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten
Artikel: Trouw, 21 april 2020
Auteur: Hans Nauta
Rechtszaak om straling
<In originele artikel andere foto: 5G-masten in Nuenen.
De organisatie Stop5GNL eist bij de rechter een verbod op het aanleggen van 5G-netwerken. Eerst moet zeker zijn dat dit snelle mobiele netwerk geen kwaad kan.
5G is de volgende generatie telecomtechnologie, met een sterkere dataverbinding en landelijke dekking. Vriens zit bij de belangengroep Stop5GNL die vandaag in een kort geding tegen de staat een verbod eist op de aanstaande veiling van 5G-frequenties. Eerst moet zeker zijn dat 5G geen schade toebrengt aan de gezondheid, vindt de groep. “Ik mag gasten vragen om niet te roken in mijn huis, die vrijheid heb ik. Waarom heb ik niet de keuze om zonder straling te leven?”, zegt Vriens in een videoverbinding via de vaste lijn.
Stop5GNL heeft publiekelijk afstand genomen van recente brandstichtingen bij Nederlandse antennemasten. In de dagvaarding komt het woord corona niet voor – op internet worden het virus en 5G onterecht met elkaar in verband gebracht. Stop5GNL baseert zich op serieuze documenten, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, onderzoek van het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid en uitingen van de Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de overheid.
De staat, vindt Stop5GNL, beschermt zijn burgers niet
De rechtszaak is te vergelijken met die van Urgenda, zegt Vriens. Die stichting dwong bij de rechter af dat de Nederlandse overheid de bevolking beter moet beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. In de 5G-zaak handelt de staat volgens Stop5GNL onrechtmatig, omdat hij burgers niet beschermt tegen de gevolgen van blootstelling aan elektromagnetische velden. Zowel op Europees als nationaal niveau is de uitrol van 5G volledig gedreven door economische motieven, vindt de organisatie. De volksgezondheid is bij het afwegen van de belangen ondergesneeuwd. Lees verder…
STOP 5GNL neemt afstand van sabotage zendmasten
Artikel: Eindhovens Dagblad, 14 april 2020
Auteur: Mark Wijdeven
KNEGSEL – Na een reeks van in totaal dertien branden in zendmasten heeft de stichting Stop 5GNL openlijk afstand genomen van de aanstichters. De stichting met wortels in Knegsel keurt geweld en vernieling af, staat in een verklaring.
Stop 5GNL herkent zich niet in het activisme van de brandstichters, zegt medeoprichter Martine Vriens. “Wij zijn altijd vreedzaam geweest, bijvoorbeeld met demonstraties”. Ze benadrukt ook dat nog helemaal niet vaststaat dat het de daders te doen is om 5G.
Kort geding
Vanuit een stralingsvrij huis in de bossen van Knegsel strijdt Vriens al jaren tegen zendmasten en wifi. Stop 5GNL werd vorig jaar opgericht. Grootste wapenfeit van de stichting tot dusver is een kort geding dat met hulp van het Eindhovense advocatenkantoor Boels Zanders is aangespannen tegen de Staat om uitrol van het nieuwe mobiele netwerk 5G te verhinderen. Lees verder….
‘5G klinkt fantastisch en veelbelovend, maar het brengt wel schadelijke effecten met zich mee’
Artikel: SvJ Specialisaties, 6 april 2020
Auteur: Joost de Wilde
Snel internetten op een festival en films en series downloaden binnen een paar seconden. Dat moet het nieuwe 5G-netwerk, de opvolger van 4G mogelijk gaan maken. Maar zover is het nog niet. De nieuwe techniek stuit namelijk op een hoop verzet. Juridisch adviseur Martine Vriens komt ook in actie tegen het nieuwe netwerk. Samen met andere bezorgde burgers sleept ze de overheid voor de rechter om de uitrol van 5G te stoppen. ‘We hebben een goede zaak die sterk onderbouwd is.’
Jarenlang werkte Martine Vriens bij een non-profit organisatie als senior juridisch consultant op het gebied van vreemdelingenrecht en mensenrechten. Na installatie van wifi op haar werk kreeg ze echter klachten en kon ze niet meer op kantoor werken. Momenteel geeft ze juridisch advies op het gebied van straling. Samen met een aantal andere bezorgde burgers heeft ze de stichting Stop5GNL opgericht. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van het nieuwe 5G-netwerk, dat in hun ogen schadelijk is voor de gezondheid. Als laatste redmiddel spant de stichting een kort geding aan tegen de overheid. Martine Vriens legt ons namens de stichting uit waarom zij dit doen. Lees verder…
Een dagtaak aan protesteren: ‘Onze leefomgeving wordt zonder respect voor de geschiedenis kapotgemaakt’
Artikel: Volkskrant, 10 mei 2019
Auteur: Gijs Beukers
Deze actievoerders hebben bijna een dagtaak aan hun protesten. Dat moet wel, want de overheid bakt er niks van en íémand moet het doen. […]
Wendy Schouten (48) is therapeut en woont in Delfgouw. Ze voert met Let’s Talk About Tech drie uur per dag actie tegen straling.
‘Ik heb geen mobiele telefoon. Mijn vier tienerkinderen wel, daar ontkom je niet aan. Ik heb ze wel opgevoed met ‘stralingshygiëne’. Ik ben de enige moeder die, als ze de deur uitgaan, tegen haar kinderen zegt: ‘Hou je je telefoon uit?’ Telefoons, ook van vriendjes, gaan hier thuis op vliegtuigstand. Wifi hebben we niet. Ik ben erg gevoelig voor straling: als iemand dichtbij mobiele data heeft aanstaan, voel ik dat. Ik krijg steken in mijn hoofd. Lees verder…
Nanny uit Geldrop zoekt met spoed een plek waar geen mobiel bereik is: Ze wordt ziek van straling
Artikel: Eindhovens Dagblad, 3 mei 2019
Auteur: Daphne Broers
Nanny van Hese uit Geldrop is overgevoelig voor straling. Ze heeft elektrohypersensitiviteit (EHS) en probeert 24 uur per dag te ontkomen aan de straling van bijvoorbeeld draadloos internet. Onlangs stuurde ze een brief naar burgemeester Hilko Mak van Deurne. In het buitengebied van die gemeente zijn volgens haar goede omstandigheden om stralingsarm te wonen.
In de tuin van Nanny van Hese staat een caravan. Tot voor kort kon ze daarheen vluchten als het haar te veel werd. Als de straling binnen in huis haar te veel werd, om precies te zijn. Nu is het vaak ook in de caravan niet meer uit te houden, vertelt ze.
Van Hese (55) heeft electrohypersensitiviteit, kortweg EHS. De aandoening wordt in Nederland niet erkend als ziekte. Volgens de gezondheidsraad zijn mogelijk schadelijke gevolgen van straling niet wetenschappelijk aangetoond. Inmiddels heeft Van Hese wel een internationaal geldend document waarop verklaard wordt dat ze ziek wordt van straling. Niet dat ze iets aan het document heeft. “De straling kan ik niet ontlopen. Het is er altijd en ook bijna overal en het wordt steeds erger.” Lees verder…
Anne wordt ziek van WiFi: Ik slaap onder een klamboe
Artikel: De Telegraaf/Vrouw.nl, 29 oktober 2018
Auteur: Jolien van de Griendt
Anne (49) kwam in 2015 thuis te zitten met een burn-out. Tenminste, dat dacht ze. Coaching, rusten, therapie… Wat de psycholoog/gezinstherapeut ook probeerde: het ging alleen maar slechter. “Ik had het energieniveau van een 85-jarige.” Tot ze ontdekte wat er écht aan de hand was: ze lijdt aan ElektroHyperSensitiviteit (EHS).
Mensen met EHS zijn gevoelig voor de straling van sommige apparaten, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons en WiFi. Omdat de klachten vaag en heel uiteenlopend kunnen zijn, duurt het vaak lang voor mensen erachter komen wat de oorzaak is. En als je er eenmaal achter bent dat je gevoelig bent, moet je vaak ingrijpende aanpassingen doen.
Anne: “Ik heb geen mobiele telefoon, en moet altijd nadenken over hoe ik mijn dag indeel. Straling is overal, en als ik een paar uur op een plek met veel straling ben geweest, moet mijn lijf daarna weer een paar uur tot rust komen. Een citytrip is bijvoorbeeld geen optie: iedereen heeft daar een mobieltje aan, er zijn geen stralingsarme plekken. Mijn man heeft het daar wel moeilijk mee, dat dat niet meer kan. Het is echt zoeken naar stralingsarme plekken. Ik kan ook niet met het openbaar vervoer. Lees verder…
Documentaire Ubiquity: Ziek van straling
TV: RTL Late Night, 15 oktober 2018
Het internet is overal en gaat 24 uur per dag door. Een zegen voor velen maar, zo blijkt uit de indringende documentaire Ubiquity, een hel voor anderen. Aan tafel de maakster van de film Bregtje van der Haak en Anouk. Zij heeft dagelijks te maken met de gevolgen van smartphones, zendmasten en draadloze apparatuur.
Bekijk hier het hele gesprek met Anouk en filmmaker Bregtje van der Haak (11 min. 39)
Ziek van straling
Artikel: JAN Magazine, oktober 2018
Auteur: Nienke Pleysier
‘Soms kies ik ervoor om er niet mee bezig te zijn. Dan weet ik dat ergens veel straling is, maar ga ik wel gewoon. De mij heel dierbare weekendjes weg met mijn vriendinnen bijvoorbeeld; die spaarzame uitjes met elkaar wil ik niet missen. Maar ik vraag dan wel of we naar een plek kunnen gaan die voor mij acceptabel is. In Amsterdam, de stad waar ik achttien jaar met veel plezier heb gewoond, kom ik zelden meer. Als ik er een afspraak heb, ga ik bij voorkeur met de auto. De trein mijd ik; als er één plek is waar iedereen in de weer is met zijn smartphone, dan is het daar wel. En dan is de kans groot dat ik me al belabberd voel, voordat ik op de afgesproken plek ben.’
Voor niemand goed
‘Vorig jaar ben ik nog wel een keer met de trein naar Amsterdam gegaan, dan stap ik bij station Muiderpoort uit en rijd ik met een OV-fiets de stad in. Dan komt dat fijne, vrije gevoel van vroeger in mij naar boven. Zodra ik aan tafel zit, vraag ik of de telefoons op vliegtuigmodus kunnen. Mijn vriendinnen kennen me en doen het eigenlijk al uit zichzelf. De straling die ik, zo goed en kwaad als dat gaat, probeer te vermijden is elektromagnetische straling: afkomstig van wifi, smartphones, tablets, laptops zendmasten, spaar- en tl-lampen. Lees verder…
Mobieltjes uit tijdens evenement over straling in het Natlab Eindhoven
Artikel: Eindhovens Dagblad, 8 september 2018
Auteur: Lilian Dominicus
EINDHOVEN – Offline beyond this point, ofwel: mobieltjes uit vanaf hier. Het is de tekst waarmee iedere bezoeker van Let’s Talk About Tech afgelopen zaterdag in het Natlab in Eindhoven verwelkomd wordt.
Hier, op de eerste verdieping van het voormalige natuurkundig laboratorium van Philips, mogen de elektromagnetische stralen van het 4G-netwerk en de huis-wifi tijdelijk niet doordringen. En dat heeft alles te maken met het thema van het evenement: de risico’s die mensen kunnen lopen bij het gebruik van mobiele telefoons of wanneer ze langere tijd bij zendmasten wonen.
Op het podium staat Nanny van Hese uit Geldrop in een wel héél futuristisch ogend pak. Die is niet louter bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken, hoewel ze daar absoluut in slaagt. De outfit is gemaakt van speciale stof die haar moet beschermen tegen de straling die op straat overal is. Eerder trok ze hem aan tijdens de Dutch Design Week en om mensen op straat om te vertellen over de gezondheidsklachten waar ze al jaren mee kampt. Over dat ze op een gegeven moment geen licht of geluid meer kon verdragen, maar toen haar man bij wijze van proef de wifi-router thuis uitzette, ze enorm opknapte. “Iemand zei dat ik er maar niet meer aan moest denken en dat het dan wel vanzelf zou over gaan”, vertelt ze. Lees verder…
‘Straling is overal, zeker in de stad’
Artikel: Groot Eindhoven editie Centrum, 5 september 2018
Auteur: Rob Weekers
Let’s talk about Tech
Een wereld zonder smartphones en laptops is nauwelijks meer voor te stellen. Waar we ook zijn, we kunnen dankzij draadloze netwerken (bijna) altijd online, als we willen. Maar er is ook een keerzijde: sommige mensen worden doodziek van al die straling van zendmasten en routers. Op zaterdag 8 september wordt in het Natlab in Eindhoven het event Let’s talk about Tech gehouden, waar onder andere wordt gesproken over de schadelijke gevolgen die blootstelling aan straling kan hebben.
EINDHOVEN – Een van de drijvende krachten achter het acht personen tellende platform Let’s talk about Tech is Martine Vriens. Zij ondervond hoe zwaar de impact voor stralingsgevoeligheid kan zijn. “Ik had een goede baan in Amsterdam, leidde een fijn leven. Totdat ik opeens ziek werd nadat mijn huisgenoot een nieuwe router had geïnstalleerd. Ik ontdekte dat ik gezondheidsklachten kreeg door straling. Maar wat moet je? Straling is overal, zeker in de stad waar het stikt van de zendmasten.”
Vriens nam een radicaal besluit, en verkaste naar Knegsel waar ze een huis kocht in de bossen, ver van zendmasten vandaan. “Mijn leven is niettemin drastisch veranderd. Een dagje naar Eindhoven, ik doe het niet, overal staan zendmasten, op elke plek is draadloos internet te vinden. Een dagje weg met de trein, kan niet, ook daar is wifi aan boord.” De digitalisering neemt steeds grotere vormen aan. De straling van netwerken wordt, zeker met de komst van 5G steeds sterker. Meer mensen gaan last krijgen van al die straling, voorspelt Vriens. “De vraag ook is hoeveel keuzevrijheid qua gebruik en blootstelling aan straling we eigenlijk nog hebben.” Lees verder…