IN DE MEDIA

 

Een dagtaak aan protesteren: ‘Onze leefomgeving wordt zonder respect voor de geschiedenis kapotgemaakt’

Artikel: Volkskrant, 10 mei 2019
Auteur: Gijs Beukers

Deze actievoerders hebben bijna een dagtaak aan hun protesten. Dat moet wel, want de overheid bakt er niks van en íémand moet het doen. […]

Wendy Schouten (48) is therapeut en woont in Delfgouw. Ze voert met Let’s Talk About Tech drie uur per dag actie tegen straling.

‘Ik heb geen mobiele telefoon. Mijn vier tienerkinderen wel, daar ontkom je niet aan. Ik heb ze wel opgevoed met ‘stralingshygiëne’. Ik ben de enige moeder die, als ze de deur uitgaan, tegen haar ­kinderen zegt: ‘Hou je je telefoon uit?’ ­Telefoons, ook van vriendjes, gaan hier thuis op vliegtuigstand. Wifi hebben we niet. Ik ben erg gevoelig voor straling: als iemand dichtbij mobiele data heeft aanstaan, voel ik dat. Ik krijg steken in mijn hoofd. Lees verder…

 

Nanny uit Geldrop zoekt met spoed een plek waar geen mobiel bereik is: Ze wordt ziek van straling

Artikel: Eindhovens Dagblad, 3 mei 2019
Auteur: Daphne Broers

Nanny van Hese uit Geldrop is overgevoelig voor straling. Ze heeft elektrohypersensitiviteit (EHS) en probeert 24 uur per dag te ontkomen aan de straling van bijvoorbeeld draadloos internet. Onlangs stuurde ze een brief naar burgemeester Hilko Mak van Deurne. In het buitengebied van die gemeente zijn volgens haar goede omstandigheden om stralingsarm te wonen.

In de tuin van Nanny van Hese staat een caravan. Tot voor kort kon ze daarheen vluchten als het haar te veel werd. Als de straling binnen in huis haar te veel werd, om precies te zijn. Nu is het vaak ook in de caravan niet meer uit te houden, vertelt ze.

Van Hese (55) heeft electrohypersensitiviteit, kortweg EHS. De aandoening wordt in Nederland niet erkend als ziekte. Volgens de gezondheidsraad zijn mogelijk schadelijke gevolgen van straling niet wetenschappelijk aangetoond. Inmiddels heeft Van Hese wel een internationaal geldend document waarop verklaard wordt dat ze ziek wordt van straling. Niet dat ze iets aan het document heeft. “De straling kan ik niet ontlopen. Het is er altijd en ook bijna overal en het wordt steeds erger.” Lees verder…

 

Anne wordt ziek van WiFi: Ik slaap onder een klamboe

Artikel: De Telegraaf/Vrouw.nl, 29 oktober 2018
Auteur: Jolien van de Griendt

Anne (49) kwam in 2015 thuis te zitten met een burn-out. Tenminste, dat dacht ze. Coaching, rusten, therapie… Wat de psycholoog/gezinstherapeut ook probeerde: het ging alleen maar slechter. “Ik had het energieniveau van een 85-jarige.” Tot ze ontdekte wat er écht aan de hand was: ze lijdt aan ElektroHyperSensitiviteit (EHS).

Mensen met EHS zijn gevoelig voor de straling van sommige apparaten, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons en WiFi. Omdat de klachten vaag en heel uiteenlopend kunnen zijn, duurt het vaak lang voor mensen erachter komen wat de oorzaak is. En als je er eenmaal achter bent dat je gevoelig bent, moet je vaak ingrijpende aanpassingen doen.

Anne: “Ik heb geen mobiele telefoon, en moet altijd nadenken over hoe ik mijn dag indeel. Straling is overal, en als ik een paar uur op een plek met veel straling ben geweest, moet mijn lijf daarna weer een paar uur tot rust komen. Een citytrip is bijvoorbeeld geen optie: iedereen heeft daar een mobieltje aan, er zijn geen stralingsarme plekken. Mijn man heeft het daar wel moeilijk mee, dat dat niet meer kan. Het is echt zoeken naar stralingsarme plekken. Ik kan ook niet met het openbaar vervoer. Lees verder…

 

Anouk de Bont is ziek door straling

TV: RTL Late Night, 16 oktober 2018

Smartphones en wifi-signalen maken het leven van velen een stuk aangenamer, maar dit geldt niet voor Anouk de Bont. Ze heeft veel lichamelijke klachten door draadloze signalen. De Bont: “Het is een ziekte.”

“Ik kreeg iedere keer meer klachten”, vertelt De Bont. Volgens specialisten was er niet sprake van een probleem. “Niks aan de hand, gaat u maar door met uw leven.” De Bont geeft aan dat ze in die periode wel een stressvolle periode achter de rug en bovendien heeft ze drie kinderen. “Ik had het wel druk, maar dat was geen verklaring.” Ze heeft veel last van een zendmast voor mobiele telefonie die vlak bij haar huis staat.

De Bont meet tegenwoordig of er veel straling in de buurt is. Ze heeft ook een indicatieve meter meegenomen naar de studio. “Dit valt mij nog mee”, vertelt ze na de meting. “Als ik hier langer dan twee uur zit, dan krijg ik wel flinke klachten.” Deze klachten beginnen met hoofdpijn en duizeligheid, maar leidt op een gegeven moment tot wazig zicht en benauwdheid op de borst. Lees verder…

 

Mobieltjes uit tijdens evenement over straling in het Natlab Eindhoven

Artikel: Eindhovens Dagblad, 8 september 2018
Auteur: Lilian Dominicus

EINDHOVEN – Offline beyond this point, ofwel: mobieltjes uit vanaf hier. Het is de tekst waarmee iedere bezoeker van Let’s Talk About Tech afgelopen zaterdag in het Natlab in Eindhoven verwelkomd wordt.

Hier, op de eerste verdieping van het voormalige natuurkundig laboratorium van Philips, mogen de elektromagnetische stralen van het 4G-netwerk en de huis-wifi tijdelijk niet doordringen. En dat heeft alles te maken met het thema van het evenement: de risico’s die mensen kunnen lopen bij het gebruik van mobiele telefoons of wanneer ze langere tijd bij zendmasten wonen.

Op het podium staat Nanny van Hese uit Geldrop in een wel héél futuristisch ogend pak. Die is niet louter bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken, hoewel ze daar absoluut in slaagt. De outfit is gemaakt van speciale stof die haar moet beschermen tegen de straling die op straat overal is. Eerder trok ze hem aan tijdens de Dutch Design Week en om mensen op straat om te vertellen over de gezondheidsklachten waar ze al jaren mee kampt. Over dat ze op een gegeven moment geen licht of geluid meer kon verdragen, maar toen haar man bij wijze van proef de wifi-router thuis uitzette, ze enorm opknapte. “Iemand zei dat ik er maar niet meer aan moest denken en dat het dan wel vanzelf zou over gaan”, vertelt ze. Lees verder…

 

Straling is overal, zeker in de stad’

Artikel: Groot Eindhoven editie Centrum, 5 september 2018
Auteur: Rob Weekers

Let’s talk about Tech

Een wereld zonder smartphones en laptops is nauwelijks meer voor te stellen. Waar we ook zijn, we kunnen dankzij draadloze netwerken (bijna) altijd online, als we willen. Maar er is ook een keerzijde: sommige mensen worden doodziek van al die straling van zendmasten en routers. Op zaterdag 8 september wordt in het Natlab in Eindhoven het event Let’s talk about Tech gehouden, waar onder andere wordt gesproken over de schadelijke gevolgen die blootstelling aan straling kan hebben.

EINDHOVEN – Een van de drijvende krachten achter het acht personen tellende platform Let’s talk about Tech is Martine Vriens. Zij ondervond hoe zwaar de impact voor stralingsgevoeligheid kan zijn. “Ik had een goede baan in Amsterdam, leidde een fijn leven. Totdat ik opeens ziek werd nadat mijn huisgenoot een nieuwe router had geïnstalleerd. Ik ontdekte dat ik gezondheidsklachten kreeg door straling. Maar wat moet je? Straling is overal, zeker in de stad waar het stikt van de zendmasten.”

Vriens nam een radicaal besluit, en verkaste naar Knegsel waar ze een huis kocht in de bossen, ver van zendmasten vandaan. “Mijn leven is niettemin drastisch veranderd. Een dagje naar Eindhoven, ik doe het niet, overal staan zendmasten, op elke plek is draadloos internet te vinden. Een dagje weg met de trein, kan niet, ook daar is wifi aan boord.” De digitalisering neemt steeds grotere vormen aan. De straling van netwerken wordt, zeker met de komst van 5G steeds sterker. Meer mensen gaan last krijgen van al die straling, voorspelt Vriens. “De vraag ook is hoeveel keuzevrijheid qua gebruik en blootstelling aan straling we eigenlijk nog hebben.” Lees verder…