STRALING & GEZONDHEID
De Let’s Talk About Techwijzer is de basis om jezelf en je dierbaren zo goed mogelijk te beschermen tegen de gezondheids- en privacyrisico’s van het gebruik van technologie. Op deze pagina laten we zien wat er allemaal mogelijk is om je gezondheid te beschermen tegen radiofrequente (RF) straling en waar wij ons advies op baseren om je stralingsbelasting zoveel als mogelijk te beperken. Dat er grote vraagtekens zijn te plaatsen bij de zogenaamde veiligheidslimieten van overheden kan je lezen op onze pagina Wetenschap & Politiek. Hier geven wij:
- Een korte toelichting op de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek naar risico’s van draadloze apparatuur.
- Tips en tops hoe je technologie veilig kan gebruiken in je huis en hoe je een werk- en leerplek veilig, stralingsarm, kan inrichten. Met flyers (Engelstalig) met concrete uitleg!
- Waarom het juist voor kinderen en scholen wijs is om RF-straling te beperken.
Overigens blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat onze gezondheid ook beïnvloed wordt door schermgebruik op zich. Het vele en langdurige gebruik van schermen zorgt voor onder andere meer stress, verslaving, bijziendheid. Daarnaast hebben schermen en smartphones nadelige gevolgen voor onze waarneming, vermogen tot aandacht en onze relaties. Meer kennis hierover en initiatieven die je op weg helpen om een betere balans tussen online en offline te creëren vind je op onze pagina Schermtijd, Aandacht & Gezondheid.
Wil je (ook) meer weten over privacy en wat de mogelijkheden zijn om de online veiligheid te verbeteren? Ga dan naar onze pagina Privacy.
Straling beperken, waarom zou je?
Een groeiende en substantiële hoeveelheid gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek brengt RF- straling van draadloze apparatuur in verband met ernstige gevolgen voor de gezondheid, zoals geheugen- en slaapproblemen, hoofdpijn, kanker en schade aan de ontwikkeling van de hersenen. Op onze pagina Wetenschap & Politiek kun je lezen tot welke inzichten de vele jaren van wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van mensen hebben geleid. Groepen artsen zoals de American Academy of Pediatrics, de Vienna Medical Association en de Athens Medical Association behoren tot de vele internationale medische organisaties die aanbevelingen hebben gedaan aan het publiek om de blootstelling aan straling te beperken. Daarbij geven zij aan dat het noodzakelijk is om kinderen extra te beschermen. Naar aanleiding van de voorgenomen uitrol van 5G trokken velen van hen (opnieuw) aan de bel, zoals te lezen is in ons nieuwsbericht ‘5G; Artsen en gezondheidsprofessionals luiden de noodklok‘.
Wilt u weten welke gezondheidsklachten kunnen optreden als gevolg van straling? Op de site van stichting Elektrohypersensitiviteit (EHS) staat een uitgebreid overzicht van de klachten en aandoeningen.
Draadloze verbinding = radiofrequente straling
Alle draadloze apparaten (waaronder mobiele telefoons, DECT-telefoons, tablets, laptops, elk apparaat met Wi-Fi- of Bluetooth-mogelijkheid, enz.) maken gebruik van onzichtbare elektromagnetische straling om data te verzenden. Deze vorm van elektromagnetische velden wordt ook wel radiofrequente (RF) straling genoemd.
Hoe minder en slimmer het gebruik van digitale toepassingen en hoe groter de afstand tot de stralingsbron, hoe lager de stralingsbelasting.
Beeld: ehtrust.org
Alle draadloze apparaten van smartphones tot draadloze laptops tot babyfoons komen met waarschuwingen dat ze NIET veilig zijn om te gebruiken als ze direct op het lichaam worden gehouden. Dan overschrijdt de RF-straling de overheidslimieten. Heel belangrijk is dat als je een mobiele telefoon tegen je oor houdt of op het lichaam draagt, je de stralingslimieten tot 9 keer de Nederlandse limieten kan overschrijden (volgens rapporten van de Franse overheid na het testen van honderden mobiele telefoons). Een volledige lijst van RF-waarschuwingen bij modellen smartphones, tablets, laptops, draadloos speelgoed, wifispeakers en nog veel meer, is te vinden op de pagina Fine Print Warnings van Environmental Health Trust.
We Are Not SAM
Wees je ervan bewust dat de blootstellingslimieten voor mobiele telefoons zijn gebaseerd op testen met SAM, een dummy die door de telecommunicatie-industrie over de hele wereld wordt gebruikt om de opwarmingseffecten van draadloze straling van mobiele telefoons te testen. Tijdens de test wordt het plastic hoofd van de SAM gevuld met een vloeistof om te zien of het binnen een gesprek van 6 minuten één graad opwarmt. Zijn hoofd is gebaseerd op een volwassen mannelijke rekruut van 100 kg en 1,80 m lang. Slechts 3% van de bevolking past in het stereotype van SAM. Op de internationale campagnesite ‘We Are Not SAM’ vind je meer uitleg over de tekortkomingen van de testprocedures en onderbouwing van ons standpunt dat er heel veel bewijs ligt dat ruim onder de blootstellingslimieten RF-straling schadelijk is. We raden iedereen aan om zichzelf beter te beschermen en als het gaat om kinderen, zwangeren, ouderen en andere kwetsbare mensen extra maatregelen te treffen.
Tips en Tops
- Beperk het gebruik van draadloze technieken, dus gebruik ook de smartphone, pc, laptop, tablet, gamecomputer, toetsenbord, printer, luidsprekers, babyfoon, opladers e.d. zoveel als mogelijk met een kabel. Zorg dat de bluetoothfunctie altijd uit staat en draag geen smartwatches, fitbits, etc. Dit is gunstig qua gezondheid, privacy en duurzaamheid. Let bij aanschaf van apparatuur op de mogelijkheid om deze met ethernetkabel te gebruiken. Ook met met veel smartphones en tablets kan je ethernet gebruiken met een adapter. De verbinding is dan vele malen sneller en stabieler. Kijk op Plugable voor hubs, kabels en switches voor laptops, chromebooks, smartphones en tablets. Uitleg om iPhones, iPads en Android-devices te bekabelen is te vinden op emfanalysis.com
- Houd bij gebruik van draadloze verbinding altijd ruime afstand van de stralingsbronnen. Draag geen stralende apparaten op je lichaam en gebruik een hollow-of airtube-oortje bij het mobiel bellen of houd de telefoon op tenminste 2,5 cm afstand van het oor. Deze waarschuwing staat ook in de gebruiksaanwijzing.
- Zet de wififunctie van uw modem/router uit of zet de wifi alleen aan bij gebruik en beperk het zendvermogen. Er zit bij de meeste providers een uitknop op het modem zelf. Zorg er in ieder geval voor dat de wifi ’s nachts uit staat (eventueel met een tijdklok), aangezien ons lichaam dan herstelt. Er zijn ecorouters die alleen stralen bij gebruik van de draadloze verbinding.
- Gebruik geen draadloze DECT-huistelefoon, maar een bedrade verbinding of koop een stralingsarme variant (ecoDECT). Een DECT-telefoon veroorzaakt namelijk net als een wifimodem 24 uur per dag veel straling in huis.
- Zet de mobiele telefoon in de vliegtuigmodus indien deze tijdelijk niet gebruikt wordt of zet deze helemaal uit. Wel bereikbaar blijven met smartphone? Zet wififunctie en mobiel netwerk uit, de bel- en smsfunctie werkt dan nog en de straling is sterk gereduceerd.
- Communiceer bij voorkeur via tekstberichten en beperk het aantal apps. Mobiele telefoongesprekken en het draadloos delen van foto’s en video’s verhogen de stralingsblootstelling. Ook geldt: hoe meer apps, hoe meer straling. Maak alleen bekabeld gebruik van social media.
- Gebruik mobiele telefoon, tablet, laptop etc. alleen offline in metalen constructies zoals liften, auto’s, bussen, treinen en vliegtuigen. Deze constructies gedragen zich als een kooi van Faraday en versterken o.a. door de slechte ontvangst de straling.
- Met name kleine kinderen lopen extra gezondheidsrisico’s door straling. Vermijd ‘smart toys’ en draadloze apparaten voor baby’s, peuters en kinderen. Gebruik bedrade babymonitors in plaats van draadloze. Zet apparaten in vliegtuigmodus voor het geven aan een kind om spelletjes te spelen.
- Weiger of verwijder een slimme meter en zorg dat de communicatie tussen apparaten onderling (Internet of Things) via bedrade verbindingen gaat.
- Zorg dat straling van buren (zoals wifi en DECT-telefoon) en/of een zendmast niet in huis kan komen, te beginnen met de slaapplaats. Wifirouters/modems, DECT en zogenaamde smarttoepassingen veroorzaken 24 uur per dag veel straling in en om huis, omdat deze continue verbinding zoeken met en data verzenden naar andere apparaten.
- Ga ook slim om met bedrade elektrische toepassingen, want deze kunnen net als straling van draadloze technologie gezondheidsklachten veroorzaken.
Flyers
De Amerikaanse Environmental Health Trust heeft een pagina waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je technologie veilig kan gebruiken in je huis. Ook heeft deze gezaghebbende organisatie de belangrijkste tips om draadloze toepassingen te beperken in deze flyer gezet:
Specifiek voor het inrichten van een veilige werk- of leerplek is de flyer ‘Set Up a Low EMF Computer Workstation‘. De inrichting van deze plek kan het verschil maken tussen fit en gezond blijven of futloos en ziek worden.
Kinderen en scholen
Draadloze straling dringt dieper door in de hersenen van kinderen als gevolg van hun dunnere schedels en unieke fysiologie. De hersenen en het immuunsysteem van kinderen zijn nog in ontwikkeling en daarom zijn zij kwetsbaarder voor de effecten. Talrijke regeringen, zoals Frankrijk, Cyprus, Israël en Rusland verbieden en/of beperken draadloze communicatie in klaslokalen om de blootstelling van kinderen aan straling te beperken. Een goed en actueel overzicht met maatregelen die landen, staten en scholen wereldwijd treffen is te vinden in het blog ‘Mobiele telefoon verboden op school in Frankrijk. Ook iets voor Nederland?‘
De Raad van Europa heeft resolutie 1815 aangenomen waarin wordt aanbevolen de blootstelling van het publiek aan elektromagnetische velden te beperken:
Aanbeveling Raad van Europa voor kinderen in het algemeen, en in het bijzonder in scholen en klaslokalen: geef de voorkeur aan bekabelde internetverbindingen en reguleer het gebruik van mobiele telefoons door schoolkinderen in schoolgebouwen strikt.
Het Russische Nationale Comité voor bescherming tegen niet-ioniserende straling onderzocht in 2008 de korte en lange termijn effecten van het gebruik van mobiele telefoons door kinderen. In het bijzonder werd gekeken naar een mogelijke afname van de verstandelijke vermogens en cognitie, samen met een mogelijke toename van de vatbaarheid voor epileptische aanvallen, “verworven dementie” en degeneratie van cerebrale zenuwstructuren. Klinische studies toonden aan dat chronische blootstelling aan RF-straling kan leiden tot borderline psychosomatische stoornissen en ook bleek het immuunsysteem te reageren op RF-straling.
Toename ziektecijfers jongeren door gebruik mobiele technologie
Uit statistische gegevens gepubliceerd in 2009 en 2010 door ROSSTAT (het Russische CBS) en UNICEF blijkt dat er sinds 2000 een gestage groei is in de incidentie van kinderziekten die door RNCNIRP zijn geïdentificeerd als “mogelijke ziekten” als gevolg van mobiele telefoon gebruik. Bijzonder zorgwekkend is de stijging van het ziektecijfer onder jongeren van 15 tot 19 jaar (het is zeer waarschijnlijk dat de meesten van hen gedurende een lange periode mobiele telefoongebruikers zijn). In vergelijking met 2000 is het aantal centraal zenuwstelsel aandoeningen bij 15- tot 17-jarigen met 85% gestegen, is het aantal personen met epilepsie of epileptisch syndroom toegenomen met 36%, is het aantal gevallen van “mentale achterstand” met 11% gestegen, en is het aantal bloed- en vaatziekten en bloed- en immuunstoornissen met 82% toegenomen. In de groep kinderen jonger dan 14 jaar was er een groei van 64% in het aantal bloedziekten en immuunstoornissen, en 58% groei in zenuwaandoeningen. Het aantal patiënten van 15 tot 17 jaar die consulten en behandelingen ondergaat in verband met centraal zenuwstelsel-stoornissen is gegroeid met 72%.
In 2011 nemen de 36 experts van de commissie de resolutie Elektriciteit en Veiligheid aan. Daarin stellen zij dat medische statistieken en nationale en internationale onderzoeksresultaten aantonen dat er al aanwijzingen zijn voor schade die zeer waarschijnlijk aan het gebruik van mobiele telefoons kan worden toegeschreven. Het RNCNIRP roept overheden over de hele wereld op om preventieve maatregelen te nemen. Wirelessinfo.nl heeft een toelichting op en Nederlandse vertaling van de resolutie op de site staan.
Nadat in 2019 het gebruik van wifi en mobiele telefoons op school verboden werd vaardigde het Russische ministerie van Volksgezondheid in 2020 zelfs richtlijnen uit voor onderwijs op afstand. Deze verbieden ook wifi en smartphones voor afstandsonderwijs.
Ook in China erkennen ze dat het vele en langdurige gebruik van schermen een enorme wissel trekt op de gezondheid. Daar mogen jongeren sinds begin 2021 zonder schriftelijke toestemming van de ouders geen mobiele telefoons meer meenemen naar school. De autoriteiten zeggen dat ze het gezichtsvermogen van jongeren willen beschermen, hun concentratie willen verbeteren en internetverslaving willen voorkomen. Er waren al langer zorgen over de gevolgen van het internetgebruik voor de gezondheid van de Chinese jeugd. Zo is er een enorme toename van bijziendheid onder kinderen en zien de autoriteiten dat gameverslaving de geestelijke gezondheid schaadt. Daarom geldt voor kinderen onder de 18 jaar, een limiet van 90 minuten op een doordeweekse dag en in het weekend en op feestdagen mag er niet langer dan drie uur worden gegamed.