Datapolis: erkenning fysieke impact van digitale netwerken op mens en milieu
Begin juni was de feestelijke lancering van het boek Datapolis in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Let’s Talk About Tech is blij te hebben mogen meewerken aan dit boek en zo de fysieke gevolgen van draadloze netwerken zichtbaar te maken. Bij de lancering kreeg Let’s Talk About Tech een podium om de gezondheidseffecten van de alomtegenwoordige digitale netwerken te bespreken. Een aspect dat te vaak onderbelicht blijft!
Data zijn een essentieel onderdeel van ons leven geworden – wanneer was de laatste keer dat je 24 uur offline was? Ondanks deze alomtegenwoordigheid van data begrijpen we nauwelijks de mechanismen van deze ‘infosfeer’. Datapolis onderzoekt deze mechanismes en laat de invloed van data zien op ruimte, architectuur en de omgeving, inclusief de ecologische, economische, politieke en maatschappelijke dimensies.
Onder de footprint van data valt ook de fysieke invloed die radiofrequente straling van digitale netwerken op ons als mens heeft. Een deel van het boek Datapolis brengt de schadelijke gevolgen voor welzijn en gezondheid in beeld. Elke draadloze innovatie en volgende generatie netwerk zorgt voor een piek in het aantal mensen met gezondheidsklachten. Vooral de mensen die er inmiddels echt ziek door zijn geworden, zijn steeds beperkter in de digitale wereld met grenzeloos gebruik van draadloze toepassingen.
Let’s Talk About Tech heeft bijgedragen aan het boek met een prachtige fotoreportage die plaatsvond in de Soesterduinen, ver weg van de antennes. Deze whitespot is één van de weinige plekken waar het nog goed toeven is voor mensen met negatieve effecten op welzijn en gezondheid als gevolg van radiofrequente straling. Zeker in een land als Nederland met een enorme dichtheid aan zendmasten, wifi-hotspots, etc. is het steeds moeilijker om de fysieke invloed van deze digitale netwerken te ontlopen.
Tijdens het event ter ere van de lancering van het boek Datapolis hebben Martine Vriens en Nanny van Hese gesproken voor een geïnteresseerd publiek van o.a. architecten, universiteitsdocenten, studenten, kunstenaars en vormgevers. Ze hebben verteld wat het kan betekenen voor mensen om last te hebben van draadloze netwerken en dat het ook de ander kan overkomen, altijd afhankelijk van de blootstelling en de duur. En omdat deze netwerken steeds meer toenemen is het belangrijk na te denken over het creëren van een gezonde leefbare omgeving met ruimte voor ‘gezonde’ digitale netwerken, die vaak ook veiliger en duurzamer zijn. Een oproep dus aan de makers van het boek en het publiek dit thema te adresseren in de toekomst!
Paul Cournet en Negar Sanaan Bensi, beide onderzoekers aan TU Delft en architect, hebben samen met fotograaf Paul Swagerman deze publicatie van Nai010 publishers verzorgd. Het boek bevat academische papers, korte essays, een historische tijdlijn en een catalogus van gadgets, kaarten, diagrammen, gedetailleerde tekeningen en foto’s.