16 juni – ElektroHyperSensitivity Day; promotie van het boek Even de draad kwijt
Vandaag, 16 juni, is het International ElectroHyperSensitivity (EHS) Day. De Franse organisatie Cœurs d’EHS organiseert sinds 2018 deze dag met als doelen de bekendheid en kennis van elektrosensitiviteit te vergroten en degenen die elektrosensitief zijn te steunen.
Let’s Talk About Tech introduceerde in 2018 al het gele stoeltje om zichtbaar te maken dat door de alomaanwezige straling vele mensen niet meer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dit jaar dragen wij bij door het boek ‘Even de draad kwijt’ van Danny Hartkamp te promoten.
Oproep tot solidariteit en steun
De initiatiefnemer van International EHS Day is de Française Magali Lesure, tevens oprichtster van Cœurs d’EHS (Hart voor EHS). Zij roept internationaal op tot solidariteit met en steun aan degenen die elektrosensitief zijn en die door de alsmaar uitbreidende digitale netwerken gedwongen zijn om de draadloze wereld te ontvluchten. Lesure:
All over the world, electro-hypersensitive people are hiding in the most remote, isolated, forgotten and desperate places. It is towards these sensitive human beings that I will ask you on June 16, 2021 to show solidarity and to carry the voice of those who can no longer do so by showing your support for this cause that concerns us all!
This is why I call on all associations, all collectives, all groups and all professionals concerned in France and abroad to join us with the means at their disposal and in the way they wish.
TOGETHER, let’s make a common cause so that electrosensitivity is definitively known by the general public and recognized by the governments.
Help us, support us and join us!
WE COUNT ON YOU!
Symptomen en ziektelast EHS
Onder ElektroHyperSensitiviteit (EHS) vallen gezondheidsklachten als gevolg van de stressrespons van het lichaam op elektromagnetische velden van elektrische apparatuur en draadloze technologie (zendmasten, wifi, smartphones, laptops, etc). Veelgenoemde klachten zijn: hoofdpijn, duizeligheid, griepgevoel, slaap- en concentratieproblemen, oorsuizingen en gebrom/laagfrequent geluid (LFG), tinnitus, jeuk- en huidproblemen, spier- en gewrichtspijn, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk.
Hoeveel mensen in Nederland nu eigenlijk gezondheidsklachten door elektromagnetische velden krijgen is niet precies duidelijk, maar de inschatting van Fred Woudenberg van GGD Amsterdam (Editie NL, 2017) is dat het minimaal 5% van de bevolking betreft. Dit zijn minstens 850.000 mensen. In andere landen bleek uit onderzoeken al dat sinds de jaren negentig vorige eeuw er voortdurend stijgende ramingen zijn:
Opmerkelijk is dat er de afgelopen jaren amper onderzoek naar gedaan is, terwijl je op basis van de eerder gesignaleerde trend toch anders zou mogen verwachten. Bovendien zijn er door de onbekendheid met het fenomeen EHS heel veel mensen die niet weten dat hun gezondheidsklachten daardoor veroorzaakt worden. De Franse oncoloog en specialist op gebied van EHS Belpomme voorspelde in 2012 al dat in de komende 25 tot 50 jaar zo’n 10% tot 50% van de bevolking zeer intolerant zal worden voor elektromagnetische velden.
Voor meer informatie over de diagnosestelling van EHS en de mogelijke opties tot verbetering van de gezondheid verwijzen wij naar de pagina ‘ELECTROMAGNETIC SENSITIVITY, also known as “microwave sickness‘ van de Amerikaanse Envrionmental Health Trust. In Nederland kan je terecht bij de stichting EHS voor informatie en hulp. Wij hebben in onze Techwijzer de basisregels om jezelf en je dierbaren (beter) te beschermen op een rij gezet.
Het gele stoeltje
Let’s Talk About Tech introduceerde in juni 2018 een schijnbaar leeg geel stoeltje als symbool voor degenen die ziek worden/zijn geworden door kunstmatige elektromagnetische straling en daardoor niet volwaardig kunnen deelnemen in onze maatschappij of niet meer in ons midden zijn. Met het gele stoeltje maken wij zichtbaar dat ze er zijn en geven wij hen een plekje onder ons. Ze horen er bij.
Bedenkster van het gele stoeltje is onze collega Nanny. Na de première van de bioscoopversie van de film Ubiquity in EYE Amsterdam overhandigde zij het allereerste gele stoeltje aan filmmaker Bregtje van der Haak. Daarbij hield Nanny namens Let’s Talk About Tech deze hoopvolle speech (Click here for English version).
Tof om te zien dat vandaag, tijdens de vierde Internationale EHS-dag, overal gele stoeltjes opduiken! Hopelijk werkt het als een megafoon voor de oproep die bij dit gele stoeltje hoort:
Laten we de signalen van onze medemens serieus nemen, onze koers bijstellen en leren van het verleden. Leren van hoe we omgingen met asbest, roken en het wellicht (bijna) te laat onderkennen van het klimaatprobleem….Laten we gaan voor een technologie die onze keuzevrijheid respecteert en die veilig, humaan en duurzaam is! Zodat we weer allen kunnen deelnemen aan onze maatschappij.
Ubiquity
In oktober 2018 was de televisieversie van Ubiquity (55 minuten) te zien bij NPO2. Ubiquity laat zien wat de impact van straling van draadloze netwerken is op mensen die het effect van de onzichtbare pulsen voelen in hun lichaam. Anouk van Let’s Talk About Tech is één van de drie hoofdpersonen in deze internationale bioscoopdocumentaire. Daarnaast zijn de Zweedse ingenieur Per Segerbäck, die eind jaren tachtig aan de wieg van de smartphone bij Ericsson stond, en de Japanse Asaka te zien.
De film ‘Ubiquity’ is een film die stralingsleed, elektrosmog, wifistress of hoe je het wil noemen, met overtuiging op de kaart zet, en veel vragen oproept’ –★★★★, Trouw
Via vimeo kan je de originele bioscoopversie (82 minuten) streamen.
Pageturner ‘Even de draad kwijt’
Deze 4e International EHS Day grijpen wij aan om het boek ‘Even de draad kwijt‘ van Danny Hartkamp te promoten. Hij verwoordt prachtig zijn zoektocht naar EHS op stralingsluwe plekken, in zichzelf, zijn omgeving, instanties en wat er fout gaat in breder geheel. Een echte pageturner, je blijft lezen hopend op een happy end, een oplossing. Een boek dat te denken geeft. Hartkamp:
Een falend genezingsproces bracht mij op het punt te onderzoeken of elektrohypersensitiviteit (EHS) mij parten speelde. Mijn zoektocht bracht me op verschillende plekken, zowel in Nederland als in andere delen van Europa. Het bracht mij bijzondere ervaringen, inzichten en een unieke reis.
Recent schreef ik hierover een boekje, ‘Even de draad kwijt’, waarin ik aan de hand van persoonlijke verhalen mijn zoektocht naar luwte in een steeds vollere omgeving omschrijf. De fysieke inrichting van onze gezamenlijke ruimte is tast- en zichtbaar, die ten behoeve van draadloze digitale technieken is dat voor een groot deel niet. Ik heb geprobeerd de impact van dit onzichtbare iets zichtbaarder te maken.