Extra bewaking moet ‘betreurenswaardige en bizarre’ branden 5G-masten voorkomen
TV: EenVandaag, 29 mei 2020
Verslaggever: Rosalyn Saab
Een aantal zendmasten wordt de komende tijd extra beveiligd, liet minister Grapperhaus weten. De afgelopen week zijn er opnieuw twee masten in de fik gestoken, terwijl het juist nu cruciaal is dat de communicatie met hulpdiensten soepel verloopt.
Sinds april is bij 29 zendmasten door het hele land brand gesticht. Daarom moeten in elk geval de zogeheten ‘C2000-masten’ worden beveiligd, vindt de minister. Deze masten vormen het communicatienetwerk van de Nederlandse hulp- en veiligheidsdiensten, waaronder het netwerk van alarmnummer 112.
‘Betreurenswaardig en bizar’
Tot nu toe zijn drie C2000-masten geraakt door brandstichting. “De operationele impact van de branden voor C2000 is vooralsnog beperkt”, schrijft minister Grapperhaus. Daarmee wil hij zeggen dat het communicatie-netwerk blijft functioneren, ondanks de branden. De reden om de masten tóch te beveiligen, is de huidige coronacrisis. Vooral in deze tijd is het van belang dat de hulpdiensten goed bereikbaar zijn en dat het telecomnetwerk goed functioneert.
Dit vindt ook Rob Bongenaar van vereniging Monet, die de plaatsing van antennes coördineert namens mobiele netwerkaanbieders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. “Het is betreurenswaardig en bizar dat vitale infrastructuur wordt aangevallen. Juist in een tijd dat we connectiviteit zo nodig hebben.”
‘Relatie tussen brandstichting en corona’
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) signaleert al langer dat er groeiend protest is tegen zendmasten door de uitrol van het 5G-netwerk. Dit nieuwe netwerk gaat zorgen voor een snellere mobiele internetverbinding. Volgens tegenstanders is de straling van het 5G-netwerk gevaarlijk voor het milieu en de eigen gezondheid.
In het meest recente Dreigingsbeeld Terrorisme van de NCTV worden de brandstichtingen bij telecommasten specifiek genoemd en zelfs gelabeld als ‘extremistische incidenten’. “Het is voorstelbaar dat het plotselinge geweld is aangemoedigd door meerdere, ongefundeerde complottheorieën die een relatie suggereren tussen 5G-netwerken en de verspreiding van covid-19.”
Betere 5G-voorlichting
Volgens Rob Bongenaar van vereniging Monet wordt er onrust gecreëerd door mensen die geen verstand hebben van 5G. “Er worden dingen verteld die niet kloppen. 5G is niet veel anders dan 4G.” Hij hoopt dan ook dat er betere voorlichting komt vanuit de overheid over 5G.
Martine Vriens is medeoprichter van Stop 5GNL. Zij noemt het uitrollen van het nieuwe netwerk in Nederland ‘onverantwoord’ en zegt dat de overheid de gezondheidsrisico’s van 5G niet serieus neemt. Toch staat ook zij niet achter de incidenten bij de zendmasten: “Wij keuren de brandstichtingen af. Het is puur vandalisme en helpt niet bij ons gesprek over 5G. Wij hebben er niks mee te maken.” De politie heeft inmiddels vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de zendmastbranden. De branden zijn volgens hen ‘zorgelijk en onacceptabel’ door de mogelijke impact van het uitvallen van zendmasten.