Weespse verzet zich met hand en tand tegen tijdelijke 5G-mast: ’Die straling gaat dwars door onze slaapkamers’

Artikel: Gooi- en Eemlander, 18 januari 2021
Auteur:  Jan van Ommen

Zendmast aan de Leeuwenveldseweg in Weesp (vanwege copywright andere foto dan in originele artikel)

WEESP

Een inwoonster van Weesp heeft er weinig vertrouwen in dat een tijdelijke telecomzendmast, met 5G-zender, vlak bij haar woning nog eind dit jaar wordt weggehaald.

Weespse Anouk de Bont maakt zich grote zorgen over de effecten van de straling, van vooral de 5G-zender die telecombedrijf T-Mobile er een jaar geleden heeft ingehangen. ,,Ik ben er al ziek van geworden en ik wil niet dat mijn drie kinderen nog langer blootgesteld worden aan de straling uit de mast.’’

De Bont is naar de Raad van State gestapt in de hoop dat die de drie jaar geldige vergunning van tafel veegt. Daardoor zou telecomprovider T-Mobile gedwongen zijn de mast bij een tankstation aan de Leeuwenveldsweg af te breken en dichter bij de beoogde definitieve locatie op het Nijverheidsterrein neer te zetten.

Alleen waar die precies moet komen, op welk nieuw gebouw en wanneer dat precies gaat gebeuren wist de raadsman van T-Mobile ook niet. Die wees er op dat de vergunning eind dit jaar afloopt en dat de mast voor die tijd naar de nieuwbouw op het Nijverheidsterrein zal verhuizen.

De raadsman verwees bovendien naar eerdere uitspraken van de Raad van State en onderzoeken van de Gezondheidsraad, waarin staat dat telecommasten, met 3, 4 of 5G, niet of nauwelijks schade toebrengen aan de gezondheid van omwonenden. ,,Afgelopen september heeft de Gezondheidsraad dat nog in een onderzoeksrapport bevestigd’’, aldus de raadsman.

Slaapkamers

De Bont is het daar niet mee eens. Zij wees er op dat je het meest recente rapport van de Gezondheidsraad ook anders kan lezen en dat er nog veel onzeker is over de invloed van telecomstraling op mensen die er dichtbij wonen.

Volgens T-Mobile woont De Bont met haar gezin op 250 meter en op die afstand zou de stralingintensiteit zeer gering zijn. Dat zou blijken uit metingen. Volgens De Bont is er vlak bij haar woning gemeten toen de straalzender de andere kant op stond gericht. ,,Nu staat ie weer op onze woning gericht en gaat de straling dwars door onze slaapkamers.’’

Volgens De Bont moet er eerst flink meer onderzoek worden gedaan voordat telecombedrijven ‘overal en nergens’ masten mogen neerplanten. ,,Deze mast is immers illegaal neergezet en daarna heeft de gemeente pas een tijdelijke vergunning verleend. En nu is het nog maar de vraag of de mast snel verplaatst gaat worden want er wordt nog steeds niet gebouwd op het Nijverheidsterrein’’, aldus de raadsman van De Bont.

Uitspraak volgt.